Slingor för promenad, löpning eller cykel på Björkö

Björkö är en förhållandevis stor och obebodd ö med massor av vacker natur som du kan uppleva på många olika sätt. En bra variant är att promenera, löpträna eller på vissa även cykla på Björkös många utmärkta slingor. De är allt från 1,4 kilometer till 12 kilometer långa, och erbjuder en mycket varierande naturupplevelse.

Startpunkten för samtliga slingor förutom Strömskärsleden och Söderslingan ligger vid Utegymmet vid Kaveldunsvägen. Det är en promenad på 13 minuter från Hamnen. Du tar Skarviksvägen och efter cirka 10 minuter en vänstersväng in på Bäckevägen och nästan direkt in på Kaveldunsvägen in till höger. Följ vägen till slutet så är du framme.

Eller om du har en mobiltelefon: Karta till startpunkt

Orange 1,6 km:

Kortare spår med grusbeläggning och enkelt att ta sig rund för alla och även med barnvagn, stigen går i stort sätt i en vacker grönskande skog hela vägen runt.

Blå 5 km:

Stigen av enklare slaget som går genom vacker skog, förbi badplatsen Timmerviken och vidare på genom skog och över hagar, många tycker att skogspartiet Ryds-skog med alla ekar ären fantastisk plats, stigen går vidare förbi de de fina Näckrosdammarna där man kan skåda näckrosor under sommaren, den ärl ätt att ta sig runt på grus och skogs stig, inte direkt anpassad för barnvagn.

Röd 8 km:

Vacker och något längre stig med en högre svårighetsgrad som passar den som är mer van att vandra på stigar med delvis rötter ock sten, stigen har en stor variation av natur från skog, hagar, ängar,gårdar och vackra havs-vikar.

Grön 9 km:

En längre enklare slinga som mestadels går på grus och välprepparerade stigar, här får man fina vyer över stora delar av östa och norra Björkö, när ni kommer längst upp i norr och besöker det gamla fiske-samhället Bovik så kan vi rekomendera en paus och ta en fika vi hamnen ,här tar man sig lätt runt med hela familjen.

Gul 11 km:

Den längsta och absolut vackraste slingan, här finns en blandning av vidunderlig utsikt, skog, grus-stig, rötter, klippor och även toppen av kommunens högsta topp, den norra delen av slingan har en större svårighetsgrad och rekomenderas för den som är mer van att gå på i något svårare terräng.

Strömskärs-leden / Lila ca 2 km: 

startar vid norra delen av hamnen.

Här går man endast på vackra klippor utefter havet, går ni norr ut så finns det möjlighet till bad från stege på flertalet ställen, längre norr ut vid Kolvik finns en liten fin strand och några vackra sjöbodar som man kan stanna och mysa vid, promenaden går vidare över några klippor och nu har ni nått Klarviksom är Björkös enda kommunala badplats med strand, flytbryggor och stegar för bad, ett stenkast öster över hittar ni sedan Trollvik som ären mer skyddad vik och har finns det även möjlighet till härliga bad.

Söderslingan / Vit 4 km: 

startar vid södra delen av hamnen

och sträcker sig ända till Kaveldunsvägen/ Utegymmet, här orienterar du dig fram med hjälp av de vitmålade stenarna, denna vackra stig har en ofantlig vacker och varierande natur från långa härliga släta klippor till små träd-dungar med tallar och träd som format sig efter vindens makter, ni hittar även fina utsiktspunkter, den östra delen av stigen har mer av träd än klippor och där får man mer en känsla av ett lugn, denna stig är av medel till svår i svårighetsgrad, men kan rekomenders stort.

De ljusblå-stigarna

på kartan har ej några uppmarkerade, men det är väl värt att utforska allt ni ser på kartan.